'Situatie in Brabantse ziekenhuizen ernstig', honderden behandelingen uitgesteld door griepgolf

9 maart 2018 om 11:07
nl
Ziekenhuizen in Brabant kampen met grote problemen als gevolg van de griepgolf. Ziekenhuizen liggen vol en operaties en behandelingen worden uitgesteld. Een woordvoerder van het Elisabeth-Twee Steden Ziekenhuis in Tilburg en Waalwijk laat weten dat ‘in alle ziekenhuizen in Brabant de situatie ernstig is’. Uit een rondgang van Omroep Brabant langs verschillende ziekenhuizen blijkt dat honderden behandelingen en operaties zijn uitgesteld.
Geschreven door

"Wachttijden op de Spoedeisende Hulpen (SEH’s) nemen toe, ambulancepersoneel moet wachten om patiënten over te kunnen dragen aan het ziekenhuis en medewerkers draaien dubbelen diensten. Als medewerkers tenminste niet zelf ziek zijn", stellen GHOR Brabant Midden-West-Noord en GHOR Brabant-Zuidoost vrijdagmiddag. Ziekenhuizen raken volgens deze Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) overbelast door het grote aanbod van grieppatiënten. 

Problemen beperken zich volgens de GHOR echter niet tot ziekenhuizen. "Ook bij andere zorgverleners ontstaan knelpunten. De huisartsen en huisartsenposten kampen met langere wachttijden aan de telefoon en volle wachtkamers. Verpleeghuizen liggen vol en hebben bijna geen bedden meer vrij, waardoor ook de doorstroom vanuit ziekenhuizen vastloopt." 

'Ziekenhuis moet 'nee' verkopen'
In het Elisabeth-Twee Steden Ziekenhuis zijn er afgelopen week volgens de woordvoerder 28 operaties uitgesteld. “En dan is het hier minder erg dan bij de andere ziekenhuizen in Brabant”, zegt hij. “De toestroom van patiënten is  groot en daarom moet het ziekenhuis ‘nee’ verkopen. En er is minder personeel beschikbaar omdat ze zelf ook griep hebben.”

Donderdag liet het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven al weten het erg druk te hebben door de griepgolf. Steeds meer bedden in het ziekenhuis worden ingenomen door patiënten met griep of longproblemen, zegt het ziekenhuis. Het gaat vaak om oudere patiënten.

Medewerkers draaien extra diensten
Het ziekenhuis in Eindhoven heeft maatregelen genomen, zoals het minder uitvoeren van ‘planbare’ operaties. Tien procent van de ingeplande operaties wordt verzet. Het gaat dan volgens een woordvoerder sinds woensdag om twintig operaties. In het Amphia Ziekenhuis in Breda gaat het om 167 uitgestelde operaties, behandelingen en onderzoeken in de afgelopen week.

"We hebben medewerkers gevraagd extra diensten te draaien. Zo houden we de situatie onder controle", zegt een woordvoerder van het Amphia. Sinds 26 februari heeft het ziekenhuis in Breda een crisisteam ingesteld. Dat team bekijkt continu hoeveel bedden nog beschikbaar zijn. Ook kijkt het ziekenhuis naar mogelijkheden om kwestbare ouderen na behandeling in het ziekenhuis in andere zorginstellingen op te vangen, zodat er in het ziekenhuis bedden vrij komen. 

'Het knelt overal'
Donderdag is de crisis in een extra regionaal overleg tussen ziekenhuizen, ambulancediensten en huisartsenposten vanuit heel de provincie besproken. Daar zijn volgens de GHOR afspraken gemaakt over hoe instellingen elkaar kunnen helpen. “Maar dat is nog niet zo eenvoudig”, zegt plaatsvervangend directeur van de GGD Zuidoost-Brabant, Pim Lamers. “Verpleeg- en verzorgingshuizen zitten ook vol. En ook daar hebben ze te maken met zieke medewerkers.” 

Mensen naar huis sturen, is volgens hem ook niet eenvoudig. “Thuiszorgorganisaties op hun beurt hebben ook weer te maken hebben met medewerkers die zich ziek melden vanwege de griep. Het knelt overal.” De Inspectie voor de Gezondheidszorg laat vrijdag weten 'geen signalen te hebben ontvangen over toegenomen risico doordat ziekenhuizen de toegenomen zorgvraag niet aankunnen'.

Griepgolf houdt nog langer aan
De verwachting is dat de griepgolf de komende weken nog aanhoudt. Als twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben, is er officieel sprake van een epidemie. Nederland zit volgens onderzoeksinstituut Nivel nu voor de twaalfde week op rij boven deze grens. 

Het Amphia Ziekenhuis in Breda maakte vrijdag bekend dat de open dag op zaterdag 17 maart niet doorgaat. Deze wordt verplaatst naar 2 juni. Het ziekenhuis wil elk risico op besmetting voorkomen. "Daarnaast trekt de griepepidemie een grote wissel op onze medewerkers", laat het ziekenhuis weten. Volgens de GHOR overwegen meer ziekenhuizen geplande open dagen in de Week van de Zorg vanaf 13 maart om dezelfde reden niet door te laten gaan.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!